Leg med din hund

At finde sjove og konstruktive måder at lege med din hund på, er noget af det dejligste ved at være hundeejer.

De bedste lege med hunde giver ikke kun motion, men også mental stimulering. Nedenfor er syv måder at lege med din hund for at holde den begejstret, engageret og stimuleret. Lydighedstræning og giv pote træning er gode lege at starte med, som også trætter hunden mentalt.

bytte.jpg

FIND BYTTET

Find byttet gør det muligt for din hund at bruge sine naturlige bytteinstinkter på en ikke-destruktiv måde. Det giver den også mulighed for at øve impulskontrollen ved at slippe objektet på kommando. Ved hjælp af en pind med et reb fastgjort, skal du binde et legetøj eller et andet lokkemiddel til rebbet. Træk det langsomt og stop lejlighedsvis snarere end at vride det hurtigt fra side til side. Den langsomme forfølgelse hjælper din hund med at lære at fokusere. Lad den fange byttet ofte som en belønning. Hvis den aldrig vinder, kan den blive modløs og miste interessen.

GEM GODBIDDER ELLER LEG SKJUL

Dæk af.jpg

At gemme godbidder er en god hjerneleg til hunde, da det giver dem mulighed for at bruge deres problemløsningskompetencer. Skjul det på et sted, der er svært at komme til og efterlad et duftspor ved at gnide det på et par steder undervejs. Brug sprog som "varm" og "kold" når din hund kommer tættere på eller længere væk fra gemmestedet. Ændring af din tone fra rolig ved "kold" til at blive begejstret ved "varm" vil også opbygge dens lyttefærdigheder.

Ligesom ved skjul, bruger din hund dens duft-sporing evner. Plus, det giver den mulighed for at øve kommandoer som "bliv" og "kom". Dæk din hund af, mens du gemmer dig. Når du er på plads, fortæl den at den skal komme og giv den masser af ros, når den finder dig. Hvis den ikke kender "bliv" endnu, så find evt. en anden til at distrahere den, indtil du har gemt dig.

Hente og aflevere

Frisbee.jpg

Hente og aflevere er en god leg for energiske hunde. Det giver masser af motion, mens de opfylder deres naturlige instinkt til at løbe. Et mere avanceret alternativ til regelmæssig leg med bold, er frisbee, som er lidt mere udfordrende at fange end en bold. For at holde din hund mentalt og fysisk engageret og udfordret, varierer højden, afstanden og retningen af dine kast.

TOVTRÆKNING

Tovtrækkeri.jpg

Tovtrækning er en god udendørs eller indendørs leg til hunde. Det er ikke kun sjovt og engagerende, men at er også god træning. For at holde det engagerende og sjovt, lad den vinde lejlighedsvis. Glem ikke at bruge en kommando som "slip".

NOSE WORK

Nose Work er betegnelse for en hundesport som lærer hundene at afsøge forskellige miljøer og genkende forskellige dufte. Hundene bliver normalt gode til at genkende følgende 3 dufte: Lavendel, Eukalyptus og Anis, hvis du træner i klub, men du starter med godbidder og når din hund bliver rigtig god, kan du gå over til forskellige dufte og du kan få specielle beholdere, til at bevare duftene i.

Nose work.jpg

Det er en sjov leg, som mentalt stimulerer og aktiverer din hund. Den lærer at arbejde selvstændigt og løse problemer. Det er en super aktivering, som giver mentalt trætte og tilfredse hunde, der sover godt om natten.

Til start skal du bruge beholdere: papkasser, plasticæsker, alle former for beholdere fungerer. Gerne både åbne og lukkede og kasser med huller i. Du ligger alle dine beholdere på gulvet, og placerer godbidder i dem. I første omgang skal alle godbidderne være rimelig nemme at komme til for hunden. Du lader din hund afsøge alle kasserne og spise alle godbidderne.. Dernæst kommer der kun godbidder i nogle af beholderene og senere kan de blive noget sværere at finde.

GÅ SPOR

At lægge et spor og gå spor med din hund er også en dejlig måde at lege med din hund. De fleste hunde er gode til det, pga. deres fantastiske lugtesans.

Start med at finde en græsplæne, mark eller eng. Læg sporet uden din hund og med vinden i ryggen. Sæt en pind, hvor du starter, så du ved, hvor det er, ellers kan du forvirre hunden. Få fat i et kødben og bind det fast til livet med en lang snor, så du kan trække benet efter dig i sporet. Alternativt læg mange gode godbidder, evt. små stykker pølser eller frikadeller. Gå små skridt og 50-100 m som start. Læg godt med godbidder for enden af sporet.

Lad nu din hund gå sporet. Brug kommandoen søg og lad hunden søge med løs line og korriger kun, hvis den kommer på afveje ved at vise den tilbage på sporet og sig ‘søg’

Øg sværhedsgraden langsomt efter din hunds evner.

AGILITY TRÆNING

For den ultimative mentale og fysiske stimulering, prøv agility træning. Det kan endda trætte din hund mere end en lang gåtur ville. Sæt en forhindringsbane op i din have eller på et grønt område nær dig med genstande fra hele huset. Du kan placere kasser, den kan hoppe over og kegler eller stænger, den kan siksakke imellem. Du kan også prøve hula hoop spring eller en tunnel, at løbe igennem. Brug fantasien. Når din hund gennemfører, beløn den med masser af ros og kærlighed. og en godbid.

UNDGÅ OVERSTIMULERING

Udendørs og indendørs lege med hunde er gavnlige, men alt hvad der er for aggressivt eller varer for længe, kan føre til overstimulering. Afslut legetiden, mens du og din hund begge stadig har det godt. Dette efterlader den begejstret for sin næste legetid snarere end udmattet og modløs. Ved at lege disse lege med din hund, med din egen nysgerrige ven, vil du holde den aktiv og mentalt stimuleret, men mest af alt glad.

Hvis en af legene tiltaler dig eller din hund og I gerne vil gøre mere ud af det, så kan du finde meget mere ved at google det på internettet.

God fornøjelse til jer begge.

Jethe Thygesen