Hvad siger en hunds adfærd om ejeren?

Det er klart du er et hunde menneske. Du dedikerer så meget af din tid og energi på din dyrebare hund, fordi du elsker dig den! Hundeejere er generelt omsorgsfulde og givende. Din hunds specifikke adfærd kan dog faktisk fortælle meget om dig. Så hvad præcist fortæller din hunds adfærd om dig?

Hvad siger din hunds adfærd om dig?

Din hunds adfærd, både positiv og negativ, er en direkte afspejling af, hvordan den bliver opdraget og trænet. Dens adfærd fortæller omfanget af forholdet mellem hund og menneske og den generelle personlighed hos dens ejer.

Rolig vs. hyper: Ejere af rolige hunde opfattes som organiseret og i kontrol. Disse hundeejere nyder bløde aktiviteter som yoga og meditation. Deres rolige natur går videre til deres hund, som vil udvise lignende opførsel. Hyper hunde kæmper for at sidde stille og er altid på farten! Disse ejere er mere tilbøjelige til at synes stressede eller ængstelige.

Hengiven vs. afsondret: Rigtig mange hunde har helt sikkert kærlige mennesker. Folk, der valgte kærlige hunde, elsker at nusse. Fra mave nusseri til hundemøsser, og så bruger disse hundeforældre også masser af kvalitetstid med deres hunde, der involverer fysisk berøring. Modsat har andre hunde ejere, hvor det tager tid at åbne sig for fremmede. De kan opfattes som introverte og mindre tillidsfulde.

Venlig vs aggressiv: Venlige mennesker har en tendens til at have venlige hunde. Ejere af venlige hunde er indbydende og venlige overfor fremmede. Ejere af aggressive hunde er mere tilbøjelige til at leve isolerede liv, nyde deres egen tid og undgå store grupper. Hvis din hund er aggressiv, taler dette også meget om, hvordan den er trænet eller afstraffet. At udføre fysiske afstraffelser på din hund, resulterer normalt i aggressiv adfærd. Fysisk misbrugte hunde er mistroiske, tilbagetrukket og til tider ondskabsfulde og fjendtlige. En hund, der udviser denne opførsel, udviser røde flag om sin ejer.

Din hunds personlighed er meget som din.

Når man skal vælge en ny hund, drages folk mod hunde, der ligner dem både fysisk og følelsesmæssigt. Tyndere mennesker kan have tyndere hunde, mens mere buttede mennesker vil sværme mere for fyldigere hunde. Disse sammenhænge findes også i personlighedstræk.


Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PLOS kan hunde mærke et skift i stemningen i deres husstand, når tingene er spændte, eller når deres ejere er i en ændret følelsesmæssig tilstand. Denne høje følsomhed resulterer i at hunde tilpasser deres egne følelser eller hele deres personlighed for at matche deres ejere. Undersøgelsen involverede 132 hundeejere og deres kæledyr. Forskere overvågede stressniveauet for hvert menneske og deres hund. Ejerne udfyldte også spørgeskemaer, der målte deres niveauer af de 5 personlighedstræk: venlighed (irritabel-godmodige), neuroticisme (bekymret-rolig), ekstraversion (indadvendt-udadvendt), samvittighedsfuldhed (upålidelig-trofast) og åbenhed (konventionel-original). Lignende undersøgelser blev også udfyldt om hver ejers hund. Resultaterne var klare: Ejere med højere niveauer af rapporteret stress havde hunde, der var mere stressede, mens flere roligere ejere havde mere afslappede hunde.

Hundens personlighedstyper.

Hunde er universelt kendt for at være social, kærlig og energisk. Det er derfor kun naturligt at antage, at hundeejere deler de samme træk. Sam Gosling, en psykolog ved University of Texas i Austin, og hans kandidatstuderende Carson Sandy gennemførte en webbaseret undersøgelse, hvor de fandt ud af at hunde mennesker er omkring 15 procent mere udadvendte og 13 procent mere behagelige end katte mennesker. Hunde mennesker viste sig at være mere samvittighedsfulde med et højere niveauer af selvdisciplin og en større tilbøjelighed til at overholde planlagte aktiviteter. Hunde ejere er selvfølgelig forskellige, men deres personligheder har tonsvis af ligheder.

 

Hundens personlige træk hos mennesker.

Ligesom din opførsel informerer om din hunds personlighed, kan hundens personlighedstræk findes hos deres mennesker. Dette kan være historien om ægget og kyllingen, hvem kom først, fordi vi ikke lige ved, om det er hunden eller mennesker, der er de sande kilder til et fælles personlighedstræk. Der er dog konkrete træk, som både hunde og deres ejere har til fælles. Hunde er sociale, store elskere af mad, intelligent og forskelligartet i deres egen art! Disse er alle træk, som mennesker deler med deres firbenede

Påvirker en ejers køn og personlighed en hunds adfærd?

Hunde genkender og tilpasser sig ejerens personlighed. Forskelligheden mellem mænd og kvinder påvirker sikkert deres respektive kæledyrs personligheder. Mænd er generelt mere aggressive end kvinder, hvilket resulterer i mere aggressive hunde med mandlige ejere. Kvinder, der er mildere, er mindre tilbøjelige til at have en aggressiv hund, der er fjendtlig over for andre hunde og mennesker. Der findes selvfølgelig også det modsatte, mænd med mildhed og aggressive kvinder.

Konklusion

Hundeejere er uden tvivl forbundet med deres hunde. Dine personlighedstræk afspejles direkte i din hunds adfærd og personlighed. Hvis du har en hund, der afviger fra en naturlig, munter opførelse, skal du sørge for, at der ikke er noget galt med den fysisk og derefter tage et seriøst kig i spejlet. Hvis tingene ikke fungere hos dig (eller din husstand), er chancerne for, at denne ubalance vil dukke op i din hunds adfærd. Så snup en meditation eller måske en yogatime! Det er tid til at nyde for dig og din hund.

 

 

 

 

 

Jethe Thygesen