Gode råd om valg af hunderace

Når man skal til at vælge hunderace, er der mange ting, man bør sætte sig ind i, inden man beslutter sig. 

Man bør blandt andet spørge sig selv om, hvad man forventer sig af sin hund, og hvad har man tænkt sig at lave med den. Desuden skal man også tage med i overvejelserne, om man bor  i hus eller lejlighed, om har man børn, om man er meget aktiv, og gerne vil gå lange ture o.s.v.

Racens karakter og fysik

Man skal ikke vælge en race, fordi man kan lide dens udseende, men derimod finde en race, der passer til én. Med dét mener jeg, at  man skal se på racens karakter og fysik. F.eks. er det ikke nogen god idé, at vælge en meget stædig terrier, hvis man ikke selv er konsekvent, så vil hunden komme til at bestemme - hvad der jo er ganske forkert!

Man skal heller ikke vælge en pekingeser, hvis man gerne, vil have hunden med ud at løbetræne, til det marathonløb, man så gerne vil deltage i.  Man skal heller ikke vælge en grand danois han, der jo bliver rimelig stor, hvis man selv er spinkel og 1,58 cm høj! Se derfor først og fremmest på hundens temperament, størrelse og vægt. Vælg nogle racer, der passer dig - gerne flere forskellige racer.

Tag så ud til forskellige opdrættere, og se på hundene - altså de voksne hunde! Lad være med at besøge et sted, hvor de har hvalpe til salg. Det gør man først, når man har besluttet sig for racen - ellers ender det nemt med, at man får en lille hvalp med hjem, for "jamen, den var simpelthen bare ikke til, at stå for", eller "jamen, den så på mig med store brune øje. Den ville med mig hjem.".

En hund har man ca. i 10 - 12 år, og det er ikke altid en dans på roser, at skulle tilbringe så mange år med en hund, der styrer hjemmet, eller en hund, man ikke kan gå tur med, fordi man ikke kan styre den. Og det er heller ikke sjovt for hunden!

Nuttede hvalpe

Når man så har besluttet sig for en race, er tiden inde til, at tage ud, at se på små nuttede hvalpe. Tag meget gerne ud til flere opdrættere, der har hvalpe. Hvis du ikke synes om den måde, hundene bliver behandlet, ser ud, opfører sig på o.s.v. - skal du ikke handle hvalp der. Tag et andet sted hen.

Under alle omstændigheder, er det altid en god idé, at besøge flere opdrættere med hvalpe, inden man beslutter sig. Spørg hvilke sundhedskrav, der er for racen, om racen har nogle skavanker, om hundene er fotograferet for hofteledsdysplasi (HD), er der garanti, hvis hunden bliver syg af en arvelig sygdom o.s.v.

Sørg altid for, at få en underskrevet købskontrakt. Skriv eventuelle aftaler i købskontrakten. Derved er man ikke senere i tvivl om, hvad man aftalt.

Køb en hund, hos en opdrætter, du synes om, og som er villig til at hjælpe dig - også efter, du har betalt for hunden. Du får måske brug for, at vende tilbage til opdrætteren mange gange efterfølgende for at få besvaret eventuelle spørgsmål.

Stil krav til hundens sundhed - og til opdrætteren. Så har du i hvert fald gjort, hvad du kunne, for at få den rigtige hund - og en sund hund.

Se hele artiklen på dyr.dk

Jethe Thygesen