Sådan kan du håndtere din hvalps tænder

Har du for nylig tilføjet en ny hund til familien? Er du kommet hjem og har fundet sko, puder, tøj eller møbler tygget i stykker? Hvis din hund er 1 år eller yngre, er der en god chance for, at han tygger, fordi han oplever smerter fra tænder, der stadig vokser ud.  

Tidslinje

Hvalpetænder begynder at dukke op, når hvalpen er mellem to og fire uger gamle med de første hvalpetænder. Når din hvalp er tre til fire måneder gammel, kommer de blivende tænder ud og erstatter hvalpetænderne.  Dette kan fortsætte i gennemsnit til hvalpen er mellem seks og otte måneder og i enkelte tilfælde kan der udvikles tænder længere end otte måneder.

Tænder og social udvikling

Tiden, hvor tænderne udvikles,kan være en prøvetid for mange kæledyrs forældre, især når et yndlings par sko eller dyre møbler bliver et offer for en hvalps nye, skarpe tænder. Men husk, at tiden med at danne tænder er en vigtig tid for din hvalps sociale udvikling. 

Ud over at lindre smerte og lette kedsomhed er det at tygge og tage ting i munden, en måde på hvordan din hvalp begynder at udforske sit miljø og interagere med verdenen omkring ham.

Tygge

Den bedste måde at lindre ubehaget ved at få nye tænder på er at tygge. I løbet af begynderfasen hjælper tygning med at lindre smerten og berolige hvalpen.  Det bedste du kan gøre for ham på dette tidspunkt er at give ham sikre ting at tygge på og en masse tålmodighed.

Dit første værktøj til forberedelse til fremkomsten af de nye tænder er, at købe et par tyggelegetøj af god kvalitet. De fleste dyrehandler har et bredt udvalg af tyggelegetøj. Selvom du ikke behøver at købe hele butikken, er det bedst at have et par forskellige teksturer og former, herunder et hårdt tyggelegetøj, et blødt tyggelegetøj og et spiseligt tyggelegetøj, såsom en sikker knogle. Du kan derefter tilbyde din lodne ven forskellige muligheder og huske på, at hans præferencer kan ændre sig.

Du hjælper også med at forhindre tygning på upassende genstande ved at give din hund sikre, tygge hundelegetøj, der er beregnet til tænder. Sørg for, at du kun giver legetøj, der er beregnet til hvalpe.

Din tænderudviklende hvalp skal tygge - der er ingen vej uden om. Så hvorfor ikke bruge dette som en mulighed for at begynde din træning? Først skal du beskytte møbler, sko og andre værdigenstande, herunder dine hænder, ved fra starten at sætte grænser, når det kommer til tyggeriet.

 
chihuahua-2125691_1280.jpg
 

Her er en enkel og effektiv metode til at træne:

Så snart du fanger din hund i at tygge på noget, der ikke er acceptabelt (en pakke, møbler, sko, gulvtæppe), skal du sige "nej" og straks erstatte med en acceptabel tyggegenstand. Gentag denne praksis så ofte og så tidligt som muligt. Så får hvalpen også en positiv oplevelse.

Hvis du har masser af sikre og passende tyggelegetøj til at ligge rundt omkring, mindsker du chancerne for, at din hvalp sætter tænderne i dine yndlings italienske læderstøvler.

Giv fysisk og mental stimulering

Mange unge hunde napper, fordi de keder sig og vil have opmærksomhed. Denne adfærd er det bedst at stoppe med det samme. Som ny kæledyrs forælder er det dit ansvar at sørge for fysisk træning og mental stimulering af din hvalp.

Selvom dette måske ikke fjerner tyggeriet og napperiet, vil det hjælpe med at modvirke det.

Træning med at undgå bid

Nogle vælger at tilmelde deres hunde til hvalpetrænings kurser. Det er en god ide men du kan også træne og forstærke visse grundlæggende koncepter derhjemme, såsom at undgå bid.

Træning i at undgå bid kan udføres ved hjælp af en godbid: 

  1. Vis en godbid til din hvalp (men giv den ikke til ham). 

  2. Luk din hånd for at danne en knytnæve omkring godbidden.

  3. Hvis han kommer op for at slikke din lukkede hånd eller forsigtigt lægger pres på din hånd, men ikke bider, skal du belønne ham ved at give ham godbidder.

  4. Hvis han bider dig eller river med kløerne i huden, skal du gå væk i 15 sekunder.

  5. Efter 15 sekunder skal du komme tilbage og aktivere igen.

  6. Gentag.

Med fortsat øvelse lærer din hvalp at kontrollere sit bid. Du kan også bruge et signalord som "blidt".

TandLindring

De fleste hunde håndterer dette overgangs ritual uden væsentlige vanskeligheder, men tænderne er smertefulde. At tilbyde tyggelegetøj til din hvalp kan ofte hjælpe med denne smerte. Derudover kan det at give din hund isterninger hjælpe med at berolige hans irriterede tandkød.  

Hvis din hvalp har en hård tid, kan du prøve med "vaskeklud".

  1. Tag en vaskeklud eller et viskestykke.

  2. Hold det under koldt vand fra hanen, drej det, og sæt det i fryseren.

  3. Når den er frossen, kan du give hvalpen den til at tygge på.

  4. Gentag med en anden vaskeklud.

Sørg for at overvåge din hvalp, når han tygger på noget. Nogle hunde fortsætter med at spise de ting, de tygger på. Genstande kan ende med at sidde fast i din hunds fordøjelseskanal og forårsage tarmblokering eller værre. 

Rigtig god fornøjelse med din nye hvalp.

Jethe Thygesen