Coronavirus og kæledyr

Jeg er støt på mange hundeejere og kunder, der er bekymret for, om deres hund kan få coronavirus eller er bærer af coronavirus.

Den Danske Dyrlægeforening har udarbejdet information om Coronavirus og kæledyr ud fra World Health Organisations anbefalinger. Her kan du bl.a. læse om, hvordan du skal forholde dig, hvis du bliver syg med coronavirus COVID-19 og har kæledyr i hjemmet.

Kan COVID-19 smitte fra mennesker til kæledyr? Der er i øjeblikket ingen beviser for, at familiedyr – herunder hunde eller katte, kan blive smittede og syge af den nye coronavirus COVID-19.

Kan dyr overføre smitte mellem mennesker? Spredning af virus sker hovedsageligt ved dråber, når en inficeret person hoster eller nyser. Det er vigtigt at pointere, at der stadig ikke er noget, der tyder på, at familiedyr, herunder kæledyr som hunde og katte, kan sprede virus mellem mennesker, fx via pelsen. Selvom der ikke er noget bevis for, at kæledyr spiller en rolle i at overføre smitte med COVID-19, bør streng håndhygiejne opretholdes igennem hele interaktionen med dyret, især hvis der er tale om et dyr, der har været i kontakt med en inficeret person.

Skal jeg undgå kontakt med kæledyr eller andre dyr, hvis jeg er syg med COVID-19? Hvis du er syg med coronavirus, skal du undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap, kram og at blive ”kysset”. Har du brug for at være i tæt kontakt med dit dyr, anbefaler vi almindelig håndhygiejne som håndvask og sprit før og efter, samt at du bærer mundbind, når du er i direkte kontakt med dyret. Dette er fordi, hunde og katte har andre bakterier, som kan overføres til mennesker, og som kan risikere at give infektion, når man i forvejen er svækket af coronavirus.

Må andre passe mit dyr, imens jeg er i karantæne eller syg? Hvis det er muligt, skal du lade et andet medlem af din husstand passe dine dyr, mens du er syg, og i øvrigt følge ovenstående forholdsregler. Da der på nuværende tidspunkt ikke er bevis for, at dyr kan overføre smitte, kan du roligt lukke katten ud eller lade hunden blive luftet af en person, der er rask/ikke i karantæne. Aftal med personen, hvordan hunden kan overleveres, uden at mennesker har direkte kontakt. Det anbefales, at personen, der skal lufte hunden, bærer handsker og efterfølgende anvender almindelig hygiejne som fx håndvask og sprit i forhold til et forsigtighedsprincip.

Vi henviser i øvrigt til de enhver tid gældende retningslinjer og påbud fra Sundhedsstyrelsen om blandt andet at begrænse social kontakt mellem mennesker. Alle dyrlægeklinikker stadig åbent, men tager selvfølgelig deres forholdsregler.

Kan jeg selv tage mit dyr til dyrlægen? Ja, hvis du er rask og ikke i karantæne. Dyrlægerne holder åbent, men du skal ringe og aftale en tid med dem først.

Dette er skrevet på Den Danke Dyrlægeforenings hjemmeside og er opdateret d. 16. marts 2020. Der kan være ændringer siden dette.

Læs hele Den Danske Dyrlægeforenings skrivelse ved at trykke på overskriften på denne blog.

Jethe Thygesen