Hvordan virker hundemassage?

Ved at øge cirkulationen af blod og lymfevæske til huden og de underliggende muskler, giver massage vævet mulighed for at slappe af, være fleksibelt og forblive sundt.

Mens skelettet giver struktur, holder musklerne skelettet på plads. De er arbejdshestene i kroppen. Uden musklernes blodforsyning, sener og ledbånd ville skelettet ikke have nogen beskyttelse og stort set ingen energi til udføre dets funktion. Sammen med sener og ledbånd, er musklerne slyngerne, rebene og rotatorer i kroppen.

Når muskelvæv er skadet eller ødelagt vil inflammation og smerter invadere området og kemiske substanser som histaminer og mælkesyre vil blive frigivet i muskelcellerne, hvilket vil forårsage unormal sammentrækninger og spændinger. De normale bevægelser vil blive begrænset. Fordi muskler er hæftet til led via sener, kan skadede muskler trække eller stramme på leddene. Resultatet er at hunden holder sit ben, nakke eller ryg i en kompenserende stilling, hvilket gør at den fordeler sin vægt ujævnt, som igen giver nyt pres på skelet og led. Det kan for eksempel medføre at hunden begynder at halte fordi den ikke er i stand til at bære sin vægt på det ene ben. Måske har du set en hund skyde ryg midt på eller bag på ryggen eller en hund der går ned i knæ i bagparten eller går stivbenet eller lægger mest vægt på et ben. Disse måde at gå på kan være forårsaget af muskel skader.

Massagen arbejder på muskler og hjælper dem med at slappe af og gendanne deres normale elasticitet og egenskaber, hvilket også hjælper på evt. smerter.

En anden fordel med at øge blodtilførslen til musklerne ved massage er, at det kan tilføre næringsstoffer til et svagt og træt område, f.eks. en svækket bagpart hos en ældre hund.

Næsten lige meget hvad problem din hund har, kan massage bruges mellem dyrlægebesøgene til at lette healingen og den fysiske kontakt kan fremme en healing, også på hunde. Massage er fokuseret healing af din hund, hvor den får fuld opmærksomhed omkring dens velvære og det går dybere end når man bare aer den.

Massage er ikke bare godt, når vi taler om fysiske skader, det hjælper også på psykiske tilstande. Massage er en metode til at reducere stress og spændinger fordi massage beroliger kroppen og sindet. Dyr især er gode til at tage imod og integrere virkningerne af massagen i deres krop og sind.

Massage er meget hjælpsomt til at genoprette normal bevægelse i ødelagte lemmer og led. Når beskadiget muskelvæv holdes fast i en unaturlig stilling, får musklen en ny hukommelse eller holdningsmønster. Atleter bruger muskelhukommelse, når de træner. F.eks hvis en cykelrytter har været skadet, så er det muskelhukommelsen der får musklerne til at huske, hvordan man cykler og holder balancen. Muskelhukommelse er altså den ubevidste måde du bruger din krop i en given psykologisk eller følelsesmæssig situation.

Hunde kan udvikle holdningsmønstre som et resultat af et traume, som f.eks skader på en knogle eller rygsøjlen, hvis den f.eks. bliver kørt ned af en bil eller endda også efter en operation. Holdningsmønstre kan også opstå som et resultat af følelsesmæssige traumer, så som når hunden beskytter sig selv fordi den bliver bange. Holdningsmønstre kan også udvikles på grund af dårlig arvelig kropsbygning. Hoftedysplasi er en af disse arvelig ting, der mindsker fleksibiliteten fordi muskler og knogler ikke er korrekt synkroniseret. Selvom man ikke kan ændre på de arvelig skavanker, så hjælper det hunden at massere musklerne omkring hoften og benene for at bevare fleksibiliteten. Muskler som skal holde sammen på det hele, er stramme og tættere i vævet, mere hårde og stramme. Her kan massage reprogrammere muskelhukommelsen til at opnå mere fleksibilitet og korrekt justering af musklerne.

Og endelig kan massage kan også bruges til at skabe balance. I strukturel henseende er balancen mest sårbar på steder, hvor hvirvlen ændrer form eller retning, såsom hvor nakkehvirvlen slutter, lige foran skuldrene og brysthvirvlen begynder. Brysthvirvlerne er fastgjort til ribbenene, og hvor brysthvirvlerne ender, tager lændehvirvlerne og lænden over og mødes til sidst med korsbenet og halehvirvlen. Det er i disse overgangsområder, at strukturelle ændringer forårsager retningsændringer i kroppens vinkler. Der er stresspunkter på kroppen. Musklerne knyttet til disse områder er udsat for større spændinger og stress. Massage kan hjælpe disse overgangsområder med at opretholde en god muskeltoning og mobilitet

Hvis din hund har skader, vil det være godt at få en professionel massør ud, til at massere din hund.

Men til dagligt vedligehold og små skavanker, har du også mulighed for selv at lære at give din hund en professionel grundmassage. Jeg har lavet et online kursus, hvor du kan lære det hjemme hos dig selv. Læs mere om det her: https://www.omsorgfordyr.dk/online-kursus

Jethe Thygesen